Ile piec pizze

0
593
ile piec pizze

Pizza jest jednym z ulubionych dań zarówno dzieci jak i dorosłych, bez względu na to, jak jest przyrządzona. A pizzę możemy modyfikować dosłownie w nieskończoność. Zasmakują w niej nie tylko amatorzy tradycyjnych smaków, czyli pomidorowych sosów i żółtego, ciągnącego się sera, ale i ci, którzy cenią sobie zdrową żywność. Ponieważ pizza może być również dietetyczna. Wszystko uzależnione jest od tego, co na niej położymy i jakiego ciasta użyjemy do wypieku. Od tego również zależy to, ile piec pizze w piekarniku.

Uniwersalna przekąska

Pizza to uniwersalne danie. Można ja jeść na ciepło z dodatkiem rozmaitych sosów lub na zimno, podczas letniego wypadu nad wodę. Duża, bogata w dodatki i na grubym cieście może być głównym daniem obiadowym, natomiast niewielkie pizzerki można włożyć do dziecięcej śniadaniówki zamiast zwykłych kanapek.

Wersja tradycyjna

Zazwyczaj pizzę przygotowujemy na cieście drożdżowym. Potrzeba tu naprawdę niewiele składników- im prościej tym lepiej. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki pszennej, drożdży, soli i wody. Masę pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Mąkę pszenną możne oczywiście podmieniać na każdą inną wedle uznania. Bezglutenowcy mogą np. użyć maki kasztanowej, acz w tym przypadku należy nieco zmienić proporcje innych składników. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę, smarujemy sosem pomidorowym, dorzucamy ulubione dodatki, pozsypujemy serem i zapiekamy. Spód może być gruby i puszysty lub cienki i chrupiący.

Wersja błyskawiczna

Dla zwolenników naprawdę szybkich rozwiązań sprawdzi się pizza na spodzie z ciasta francuskiego. Tego rodzaju ciasta raczej nie przegotowujemy sami, ponieważ jest to trudne i bardzo pracochłonne. Gotowe ciast francuskie można bez problemu kupić w sklepie i przechowywać na czarna godzinę w zamrażarce.

Płaty ciast lekko wałkujemy i pizza jest gotowa do wykończenia. Ta wersja jest nieco inne w smaku. Przede wszystkim jest o wiele delikatniejsza i lżejsza. Ciasto francuskie jest cieniutkie i chrupiące, łatwo się kruszy, ale wspaniale smakuje. Pamiętajmy jedynie, aby nie przesadzić z dodatkami, bo pizza będzie zbyt wilgotna.

w pizzerii

Pizza na spodzie z kalafiora

A teraz coś dla amatorów nowoczesnych i kreatywnych rozwiązań. Nie trudno zauważyć, że jest to również wersja odchudzona i bardzo zdrowa. Z pewnością ma mniej kalorii niż tradycyjna wersja na grubym drożdżowym cieście i mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Mowa to o pizzy wykonanej na cieście z kalafiora. To dość niespotykane rozwiązanie, ale staje się coraz bardziej popularne, ponieważ wcale nie ustępuje smakiem tej na cieście pszennym.

Oczywiście skład spodu można dowolnie zmieniać. Jeśli zależy nam na maksymalnych walorach zdrowotnych lub mamy w domu alergika to warto pokusić się o tę najbardziej okrojoną wersję. Warto pamiętać, że może to być kolejny sposób na wykorzystanie resztek warzyw pozostałych z obiadu lub nadmiaru, który zgromadził się w lodówce. Do przyrządzenia pizzy można również zastosować kalafior mrożony.

Świeży kalafior należy uprzedni dokładnie umyć i pokroić. Można oczywiście od razu drobno go posiekać, ale równie dobrze można pominąć ten krok, gdyż i tak będziemy go gotować. Gotowanie nie powinno trwać zbyt długo, ponieważ pizza i tak będziemy jeszcze zapiekać w piekarniku, więc samo warzywo może być jedynie lekko obgotowane w wozie z niewielkim dodatkiem soli.
Następnie należy odsączyć kalafior na sicie. Następnie można go rozdrobnić do konsystencji kaszy gryczanej, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub potraktować blenderem. Wszystkie wersje są dozwolone. zależy to rzecz jasna od naszych upodobań. Przesiekany kalafior będzie w spodzie nieco bardziej wyczuwalny, natomiast ten zmiksowany będzie zupełnie gładki.

pizza

Dobrze jest wcześniej przecisnąć masę przez gazę, żeby pozbyć się nadmiaru wody, szczególnie jeśli przygotowujemy spód bez żadnych innych dodatków. Aby nadać „ciastu” trochę bardziej zwartą strukturę można dodać kilka łyżek mąki kukurydzianej i jajka. Ciasto nie powinno być lejące. Można je oczywiście doprawić wedle własnego uznania. Teraz można podbiec placek ok. 45 min. w temp. ok 170 stop. Ciasto kalafiorowe będzie lekko wilgotne i nie urośnie. Jeśli wolimy bardziej zbitą konsystencję można spód podszyć w piekarniku nieco dłużej.

Na kalafiorowy spód można położyć dowolne dodatki. Świetnie sprawdzi się bakłażan z mozzarellą, lub tofu. Jako sosu można użyć tradycyjnego sosu pomidorowego lub beszamelu. Natomiast sam spód również można wzbogacić o inne dodatki. Dobrze sprawdzi się np. mix z połączenia kalafiora i brokuła, lub z niewielką ilością marchewki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here