Ile gotować szparagi

0
1311
czy gotować szparagi

W Polsce szparagi nie są częstym gościem na stołach, a szkoda, bo przecież mają bardzo dużo właściwości odżywczych i można je wykorzystać na wiele sposobów. Szparagi mają bardzo dużo witamin oraz minerałów, dlatego warto byłoby je wprowadzić do swojej diety. Nie trzeba ich jeść codziennie, bo mogą nam się znudzić, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzą. Jeśli ktoś szuka bardzo silnego afrodyzjaku to na pewno szparagi będą się idealnie do tego nadawały. To na pewno zachęci wiele osób do wypróbowania szparagów i sprawdzenia czy na pewno tak dobrze działają.

Co znajdziemy w szparagu?

Na pewno znajdziemy bardzo duże ilości kwasu foliowego. Panie w ciąży jak i również te, które chcą zajść w ciąże wiedzą, że za rozwój płodu odpowiada właśnie kwas foliowy i że trzeba go spożywać w określonej ilości. Po co łykać tabletki skoro można jeść szparagi i wtedy w naturalny sposób mamy tyle kwasu foliowego ile trzeba. W szparagach znajdziemy również witaminy z grupy C i E. Znajduje się tutaj również beta karoten, który wpływa na poprawienie kondycji włosów, skóry czy paznokci. Osoby, które mają problemy z nerkami powinny jeść szparagi, bo zawierają asparaginę.

To nie wszystko

W szparagach znajdziemy również bardzo duże ilości wapnia, potasu i fosforu. Wapni oraz fosfor wpływają pozytywnie na nasze kości i zęby. Szparagi mają również właściwości moczopędne, co potwierdza, że idealnie nadają się dla osób, które mają problemy z nerkami. Trzeba dbać o swoje zdrowie i nie korzystać jedynie z leków, a z tak naturalnych sposób jak szparagi. Szybko się przekonamy, że mają one bardzo dużo właściwości i że do tej pory traciliśmy jedynie czas nie jedząc ich tak często jak to tylko jest możliwe. Dzisiaj wiele osób w tym małe dzieci mają problemy z układem odpornościowym.

ile gotować szparagi

W szparagach jest glutation, który idealnie się nadaje do wzmacniania odporności. Przy okazji wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. Oczywiście w szparagach znajdziemy spore ilości błonnika, a ten składnik bardzo pozytywnie wpływa na prace jelit. Jeśli mamy problemy z zaparciami to już wiemy, po co można sięgnąć żeby sobie pomóc? W szparach znajduje się również prebiotyk inulina, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe. Przy okazji można liczyć na to, że nasz układ pokarmowy będzie w prawidłowy sposób funkcjonował. Jeśli mamy problemy z ciśnieniem, albo cholesterolem to szparagi nam pomogą.

Przy okazji można liczyć na to, że nasze serce będzie o wiele mocniejsze. Ta niepozorna roślina działa naprawdę bardzo dobrze na cały nasz organizm, dlatego warto ją wybrać. Jeśli mamy infekcje dróg moczowych to tylko w grę wchodzą szparagi. Wiele osób, które siedzą całymi dniami przy komputerze ma problemy ze wzorkiem. Warto, zatem sięgnąć po coś naturalnego, czyli po szparagi. Jest tam beta karoten, który bardzo dobrze działa i wspomaga pracę oczu. Według ostatnio przeprowadzanych badań te osoby, które w swojej diecie mają szparagi nie muszą się martwić zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Można dodać również to, że szparagi mogą spożywać kobiety w ciąży, czyli nie są w żaden sposób szkodliwe, ale za to są bardzo pomocne.

Jak ugotować szparagi żeby były jeszcze lepsze?

Długość gotowania szparagów zależna będzie od tego, jaki posiadamy ich gatunek. Nie każdy zdawał sobie sprawę z tego, że w ogóle są jakieś gatunki, bo przecież wszystkie szparagi dla nas wyglądają tak samo. Dla przykładu zielone szparagi gotuje się w około osiem minut, ale jeśli będą miały kolor biały to ten czas może się wydłużyć do piętnastu minut. W przypadku białych szparagów trzeba pamiętać również o tym, że wymagają one obrania, bo tylko wtedy będą nam smakowały.

szparagi

Jeśli chcemy żeby szparagi były naprawdę bardzo dobrze ugotowane to trzeba wziąć do tego wysoki i wąski garnek. Jeśli mamy specjalny garnek do gotowania szparagów to mamy łatwiej z ich wyciągnięciem, bo wewnątrz znajduje się specjalne sitko. Samo gotowanie powinno odbywać się na średnim ogniu i pod przykryciem. Wtedy na pewno całość ugotuje się tak jak trzeba i będzie nam bardzo smakowała. Szparagi można zastosować właściwie do wszystkiego.

Można z nich zrobić krem dodać do zapiekanki czy zrobić omlety. Warto eksperymentować i wtedy wykorzystamy szparagi na więcej sposobów. Robimy wszystko tak i tak przyprawiamy żeby nam smakowało. Wtedy na pewno przekonamy się do szparagów i będziemy zadowoleni, że możemy je jeść tak często jak tylko tego chcemy. Będziemy o wiele bardziej zdrowsi, jeśli zastosujemy właśnie takie szparagi w swojej diecie i trzeba o tym pamiętać.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here