Porządek w kuchni.

0
45
Porządek w kuchni.

Jedną z podstawowych czynności, którą wykonujemy codziennie i poświęcamy jej wiele czasu, a nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy jest jedzenie. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia jest dla nas tak naturalne, iż często zapominamy, iż poza podstawowymi zasadami higieny, by było zdrowe potrzebujemy także odpowiednich warunków.Nie wystarczy samo mycie, obieranie czy sprawdzanie dat ważności produktu. Meble kuchenne czy narzędzia kuchenne odgrywają w tym procesie niezwykłą rolę. I tak miejsce, w którym odbywa się przygotowywanie i przechowywanie jedzenia nie powinno znajdować się w pobliżu zlewu czy przy ściereczkach, by uniknąć przemieszczania się bakterii. Niektóre produkty powinny być przechowywane nie tylko w oddzielnych półkach, ale także w specjalnych pojemnikach, by zabezpieczyć je przed wilgocią i dostępem powietrza. Nie ma ucieczki przed tym, by meble kuchenne były czyste. To czy miejsce przygotowywania posiłków jest utrzymane w odpowiednim porządku zabezpiecza przed różnego rodzaju zatruciami pokarmowymi. Również mycie narzędzi używanych przy krojeniu, gotowaniu należy myć starannie po każdym użyciu. W żadnym wypadku nie wolno kroić tym samym (nieumytym) nożem surowego mięsa i innych produktów żywnościowych. Mięso surowe zawiera dużą ilość bakterii, które w większości przypadków bywają chorobotwórcze. Jak więc widać, nie wystarczy mycie rąk i produktów spożywczych, chociaż są to podstawy higieny, o których nie należy zapominać.

http://www.filtrbiznesu.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here