Kto z nas nie lubi lodów? Chyba nie jest tajemnicą, że zdecydowana większość osób, wprost uwielbia lody, ponieważ są one przepyszne i dają orzeźwienie, zwłaszcza w lecie, jednakże niestety lody przyrządzane z tłustego mleka, śmietanki i wysokokalorycznych dodatków mogą być tuczące. Dodatkowo te sklepowe zawierają spore ilości cukru lub co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego oraz dodatek barwników, wszelkiego rodzaju sztucznych aromatów i szkodliwych utwardzanych tłuszczów roślinnych. Ich skład niekiedy jest tak długi, że owe lody z powodzeniem można nazwać chemiczną miksturą. Na szczęście nie tak trudno jest przygotować samemu, zdrowe i jednocześnie fit lody. Dlatego doradzamy czym warto się chłodzić w upalne dni, a przy tym zachować szczupłą sylwetkę. Dietetyczne lody wcale nie muszą być niesmaczne i znacznie odbiegające od tych kupnych. Istnieje wiele przepisów na fit lody, które są tak samo pyszne! Oto kilka z nich:
Lody czekoladowe z dodatkiem orzechów
Składniki:
•1 puszka mleka kokosowego
•1 szklanka mleka migdałowego
•łyżki stołowej ekstraktu waniliowego
•szklanki ciemnego kakao
•łyżeczki skrobi kukurydzianej
•syropu z agawy, klonowego lub miodu
•2 garści dowolnych orzechów
Przygotowanie:
Mleko kokosowe i migdałowe, ekstrakt waniliowy, kakao, skrobię kukurydzianą oraz syrop lub miód dokładnie razem zmiksować, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Mieszankę przełożyć do pojemnika, dodać posiekane oraz uprażone wcześniej orzechy i wymieszać. Lody włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Przed zjedzeniem warto je wyciągnąć trochę wcześniej, by odtajały i były łatwiejsze do krojenia.
Lody o smaku masła orzechowego
Składniki:
•pięć mocno dojrzałych bananów
•około trzy łyżki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez żadnych dodatków)
•szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Banany należy obrać ze skórki, pokroić w plasterki i mrozić w zamrażalniku przez kilka godzin. Najlepiej jest je zostawić na całą noc. Po tym czasie wyjąć banany z zamrażalnika i zmiksować z masłem orzechowym oraz solą. Gotowe fit lody można podawać z posiekanymi, niesolonymi orzechami ziemnymi.
Lody jarmużowo-bananowe
Składniki:
•1 szklanka mleka kokosowego
•1 zamrożony banan
•1 szklanka mrożonego jarmużu
•1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub miodu
•1 szklanka świeżego, pokrojonego ananasa
Przygotowanie:
Mleko kokosowe, banana, jarmuż, syrop lub miód oraz ananasa dokładnie razem zmiksować i przełożyć do pojemnika. Lody mrozić w zamrażalniku przez kilka godzin. Przed zjedzeniem warto je wyciągnąć trochę wcześniej, by odtajały. Gotowe lody można posypać na przykład posiekanymi pistacjami.
Przedstawione wyżej fit lody, to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu, jednak jak ze wszystkim należy zachować umiar. Ich największym plusem jest to, że są przygotowywane z naturalnych składników, bez dodatku chemii. Dlatego przy następnym zakupie lodów w sklepie, zastanów się czy nie lepiej przygotować je samodzielnie.