Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowa oczyszczająca kuracja warzywno-owocowa. Pierwszym etapem jest lecznicza głodówka, trwa ona zazwyczaj kilkanaście, a jeśli jest taka potrzeba, nawet kilkadziesiąt dni. Drugim etapem jest zdrowa dieta, jej bazę stanowią produkty nisko przetworzone.
Lepszy stan zdrowia na wyciągnięcie ręki
Zielone warzywa ubogie w skrobię i kalorie, do tego owoce z niską zawartością sacharydów prostych, są to właśnie te składniki, które mają według dr Ewy Dąbrowskiej przede wszystkim ułatwić detoksykację organizmu, a także uchronić nas przed rozmaitymi schorzeniami i dodatkowo wesprzeć nas w walce z nadprogramowymi kilogramami.
O czym musimy pamiętać na diecie owocowo-warzywnej
W diecie dr Ewy Dąbrowskiej najważniejsze są warzywa ubogie w sacharydy. Uzupełniamy je również dużą ilością wody i naparów ziołowych na przemian z herbatą. Lista warzyw, które wolno nam spożywać na diecie owocowo-warzywnej jest bardzo długa. Są to miedzy innymi:
- warzywa zielone, takie jak brokuły, sałata, szpinak, cukinia, ogórki i kapusta
- warzywa białe, takie jak pietruszka, seler, cebula, kalafior oraz por
- warzywa czerwone, takie jak pomidory, papryka i rzodkiewki
- warzywa żółte, takie jak dynia
- warzywa fioletowe, takie jak bakłażany
- Jeśli chodzi o owoce, zalecane jest spożywanie cytrusów, jabłek i jagód.
Przeciwwskazania i zakazy diety dr Ewy Dąbrowskiej
Dr Dąbrowska odradza spożywania wszystkich wysoko przetworzonych produktów, które zawierają dużą ilość konserwantów:
- słodyczy
- dżemów
- produktów z białej mąki
- żółtego sera
- mięsa, kiełbasy i kabanosów
- kawy i herbaty
- alkoholu
- napojów gazowanych
- słonych przekąsek
- produktów sztucznie barwionych
- żywności w proszku
Ciekawe pomysły na potrawy
Każdy z nas z bardzo długiej listy warzyw i owoców, które należy jeść podczas tej diety, może stworzyć sobie naprawdę smaczne posiłki. Oto jeden przykładowy dzienny jadłospis:
- Śniadanie: sok z marchwi, surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak, herbata miętowa; sok jabłkowy.
- Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior; kompot z jabłek.
- Kolacja: mus jabłkowy na ciepło, surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.
Czego możemy się spodziewać po ukończeniu diety?
Dieta owocowo-warzywna pozwoli nam na detoksykację całego organizmu, przywrócenie równowagi hormonalnej i poprawę stanu układu nerwowego. Dodatkowo możemy stosować tą dietę, jeśli cierpimy na jedną z poniższych dolegliwości:
- nadmiernie przesuszone oczy
- problemy z układem immunologicznym
- trudności w trawieniu niektórych składników
- problemy z układem oddechowym
- schorzenia autoimmunologiczne, na przykład Hashimoto
- stan zapalny niektórych narządów, na przykład wątroby
- schorzenia skóry
- choroby neurologiczne
- problemy na tle hormonalnym