Pomysły na ciepłe śniadanie

0
1043
Pomysły na ciepłe śniadanie

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, o którym nie należy zapominać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm narażony jest na przebywanie na zewnątrz w niekorzystnych warunkach pogodowych (mróz, deszcz, duża wilgotność, wiatr, itp.). Wówczas dobrym pomysłem może okazać się śniadanie ciepłe, które nas rozgrzeje i doda energii na przetrwanie podczas zimna.

Ciepłe śniadanie wcale nie oznacza, że na jego przygotowanie musimy poświęcić dużo czasu. Zrobienie pysznej jajecznicy lub jajek sadzonych zajmuje tylko kilka minut. Innym pomysłem mogą być dania na mleku takie jak: kaszka manna, owsianka, płatki ryżowe albo nawet klasyczne płatki śniadaniowe podane z mlekiem podgrzanym a nie zimnym. Można do nich dodać rozgrzewający cynamon, słodkie soki. Dobrym pomysłem będzie dorzucenie bakalii: rodzynek, bardzo zdrowej żurawiny suszonej, a także orzechów, które mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.

Ciekawym rozwiązaniem na ciepłe śniadanie dla wielu osób mogą być grzanki – cieple kanapki, zapiekanki i tosty. Jeśli ktoś nie ma tostera, nie musi się martwić. Sposobów na to jak zrobić grzanki jest naprawdę wiele. Po pierwsze możemy skorzystać z piekarnika. Zapiekać możemy zarówno chleb jak i bułki posypane przyprawami, z serem i wędliną, pomidorami i innymi dodatkami, według własnego pomysłu. Każdy z pewnością znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu. Grzanki można też zrobić na patelni. Trzeba sobie oczywiście zdawać sprawę z tego, że są one wówczas dość tłuste. Niektórzy, aby uniknąć nadmiernego pochłaniania tłuszczu przez pieczywo, zanurzają je przed smażeniem w mleku. Dobrym pomysłem na grzanki smażone jest obtaczanie ich w jajku (lub podawanie z jajkiem sadzonym). Oprócz klasycznych tosterów w sprzedaży dostępne są niezbyt drogie opiekacze, które wyglądem i zasadą działania przypominają sprzęty do smażenia gofrów. Ich obsługa jest bajecznie prosta. No i na końcu warto wspomnieć, że zapiekanki można zrobić również w mikrofalówce, chociaż nie będą z pewnością tak chrupiące jak te przygotowane pozostałymi metodami.

http://www.wizjatv.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here