Co oferuje dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej?

0
21

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowa oczyszczająca kuracja warzywno-owocowa. Pierwszym etapem jest lecznicza głodówka, trwa ona zazwyczaj kilkanaście, a jeśli jest taka potrzeba, nawet kilkadziesiąt dni. Drugim etapem jest zdrowa dieta, jej bazę stanowią produkty nisko przetworzone.

Lepszy stan zdrowia na wyciągnięcie ręki

Zielone warzywa ubogie w skrobię i kalorie, do tego owoce z niską zawartością sacharydów prostych, są to właśnie te składniki, które mają według dr Ewy Dąbrowskiej przede wszystkim ułatwić detoksykację organizmu, a także uchronić nas przed rozmaitymi schorzeniami i dodatkowo wesprzeć nas w walce z nadprogramowymi kilogramami.

O czym musimy pamiętać na diecie owocowo-warzywnej

W diecie dr Ewy Dąbrowskiej najważniejsze są  warzywa ubogie w sacharydy. Uzupełniamy je również dużą ilością wody i naparów ziołowych na przemian z herbatą. Lista warzyw, które wolno nam spożywać na diecie owocowo-warzywnej jest bardzo długa. Są to miedzy innymi:

  • warzywa zielone, takie jak brokuły, sałata, szpinak, cukinia, ogórki i kapusta
  • warzywa białe, takie jak pietruszka, seler, cebula, kalafior oraz por
  • warzywa czerwone, takie jak pomidory, papryka i rzodkiewki
  • warzywa żółte, takie jak dynia
  • warzywa fioletowe, takie jak bakłażany
  • Jeśli chodzi o owoce, zalecane jest spożywanie cytrusów, jabłek i jagód.
  • głodówka lecznicza czyli zasady diety dr Dąbrowskiej

Przeciwwskazania i zakazy diety dr Ewy Dąbrowskiej

Dr Dąbrowska odradza spożywania wszystkich wysoko przetworzonych produktów, które zawierają dużą ilość konserwantów:

  1. słodyczy
  2. dżemów
  3. produktów z białej mąki
  4. żółtego sera
  5. mięsa, kiełbasy i kabanosów
  6. kawy i herbaty
  7. alkoholu
  8. napojów gazowanych
  9. słonych przekąsek
  10. produktów sztucznie barwionych
  11. żywności w proszku

Ciekawe pomysły na potrawy

Każdy z nas z bardzo długiej listy warzyw i owoców, które należy jeść podczas tej diety, może stworzyć sobie naprawdę smaczne posiłki. Oto jeden przykładowy dzienny jadłospis:

  • Śniadanie: sok z marchwi, surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak, herbata miętowa; sok jabłkowy.
  • Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior; kompot z jabłek.
  • Kolacja: mus jabłkowy na ciepło, surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

Czego możemy się spodziewać po ukończeniu diety?

Dieta owocowo-warzywna pozwoli nam na detoksykację całego organizmu, przywrócenie równowagi hormonalnej i poprawę stanu układu nerwowego. Dodatkowo możemy stosować tą dietę, jeśli cierpimy na jedną z poniższych dolegliwości:

  • nadmiernie przesuszone oczy
  • problemy z układem immunologicznym
  • trudności w trawieniu niektórych składników
  • problemy z układem oddechowym
  • schorzenia autoimmunologiczne, na przykład Hashimoto
  • stan zapalny niektórych narządów, na przykład wątroby
  • schorzenia skóry
  • choroby neurologiczne
  • problemy na tle hormonalnym
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here