Być specjalista od zywienia

0
246
Być specjalista od zywienia

Można powiedzieć, ze zagadnienia związane z właściwym odżywianiem się przeżywają obecnie prawdziwy renesans. Każdy chyba zdaje sobie sprawę, ze nasze zdrowie, samopoczucie i sprawność fizyczna zależą w bardzo dużej mierze od tego, co i w jakiej ilości spożywamy. Jednocześnie jest tak duża oferta produktów na rynku, że właściwy wybór może stanowić wyzwanie. Mnogość reklam, łatwość w uzyskiwaniem atrakcyjnych przepisów kulinarnych, zachęty do stosowania półproduktów wcale nam tego nie ułatwiają.
Dlatego też potrzebujemy łatwego dostępu do fachowca, który dysponuje fachową wiedza na temat odżywiania, profilaktyki chorób cywilizacyjnych i terapii dietą.
W przypadku przyszłego dietetyka studia licencjackie trwają 3 lata i mogą być przedłużone o 2 lata studiów magisterskich. Przy rekrutacji brane są pod uwagę wyniki egzaminów maturalnych z biologii, chemii i języków obcych, a na niektórych uczelniach dodatkowo i wymiennie z matematyki i fizyki.
Kierunek dietetyka jest realizowany na wszystkich uczelniach medycznych, na uczelniach uniwersyteckich (na przykład na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie) i na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. W tej ostatniej można wybierać między dwiema specjalizacjami: dietetyka sportowa oraz dietoprofilaktyka i dietoterapia.
Podczas studiów zwraca się uwagę na praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy. Służą temu zajęcia laboratoryjne, a także praktyki międzysemestralne, także na oddziałach szpitalnych i w placówkach szkolnych.
Wykwalifikowany dietetyk dysponuje wiedzą, jak prawidłowym żywieniem wspomóc organizm od najmłodszych lat aż do późnej starości, zarówno w zdrowiu, jak i w przypadku choroby, także podczas ciąży, w okresie oddziaływania na organizm długotrwałego stresu czy przy intensywnym uprawianiu sportu.
Absolwent studiów dietetycznych potrafi ocenić wpływ żywienia na proces leczenia pacjentów i zastosować najbardziej optymalną dietę. Wie, jak rozpoznać i leczyć otyłość i niedożywienie oraz jak zapobiegać tym schorzeniom. Zna się na suplementach i ich wpływie na zdrowie pacjenta. Potrafi ocenić zapotrzebowanie na składniki odżywcze w odniesieniu do stanu zdrowotnego, trybu życia i wieku oraz opracować indywidualnie dostosowany jadłospis. Może udzielić porad na temat właściwego przechowywania produktów żywnościowych i optymalnego przygotowywania potraw w taki sposób, by otrzymać jak najbardziej wartościowe pożywienie.
Po studiach dietetyk może znaleźć pracę w publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia, może też prowadzić własny gabinet dietetyczny i opracowywać indywidualne sposoby żywienia. Ponadto dietetyków zatrudniają zakłady zbiorowego żywienia, domy spokojnej starości, domy opieki społecznej, placówki sportowe i organizacje konsumenckie. Absolwenci szczególnie zainteresowani kwestią zdrowego odżywiania mogą kontynuować proces zdobywania i przekazywania wiedzy współpracując z jednostkami zajmującymi się edukacją w zakresie dietetyki oraz z wydawnictwami popularyzującymi właściwe żywienie.

http://www.blogfinance24.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here