Miód spadziowy, jako naturalny antybiotyk – właściwości i zastosowanie

0
3436
miód spadziowy

Miód spadziowy to jeden z najdroższych miodów dostępnych w Polsce a dzieje się tak nie bez podstawy. Wszystko dzięki temu, iż spadź z jakiego powstaje, jest miejscami chociażby co parę lat. Z tego także powodu niewiele się go pojawia i niewiele o nim mówi – przez co ludzie nie są świadomi jego niesamowitych, uniwersalnych wartości. Jest toż idealny, naturalny środek, skuteczny w ochronie wielu schorzeń, a także zmniejszaniu ich różnorakich symptomów.

Miód to naturalny antybiotyk

Naukowcy udowodnili, że jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie zdecydowanie wzmacnia odporność organizmu, bo miód spadziowy ma wartości antyseptyczne i zmniejszające dolegliwości – te wewnętrzne i zewnętrzne. Więc nadaje się również do smarowania spierzchniętych warg. Miód jest substancją bogatą w cukry proste, białka, enzymy (inhibinę), olejki eteryczne, kwasy organiczne i witaminy takie jak: A, B2, C i PP. W miodzie znajdują się również mikroelementy (wapń, fosfor, magnez, żelazo czy cynk).Powszechnie popularne jest antybakteryjne funkcjonowanie miodu, który znakomicie nadaje się do zwalczania małych dolegliwości, a nawet wykorzystywany jest jako antybiotyk. Jest drugi w antyoksydanty (np. witaminę C i flawonoidy)- dzięki czemu pomaga dobrze na kaszel. Wzmaga również produkcję śliny co pomaga nawilżyć drogi oddechowe. Rozcieńczony i wykorzystywany na zimno – działa przeciwbiegunkowo, dla odmiany bardziej stężony i podgrzany -poprawia trawienie i zwalcza zaparcia.

jakie zastosowanie miodu spadziowego i właściwości warto znać

Wartości lecznicze miodu spadziowego

Miód spadziowy najlepiej działa na choroby dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie. Idealnie zatem nadaje się do leczenia przeziębienia czy nawet poważniejsze chorobie jak zapalenie płuc. Dzięki bogactwu flawonoidów, które zawarte są w jego składzie – wykorzystywany jest również przy wszelakich schorzeniach układu krwionośnego. Jednak wartości przeciwmiażdżycowe wywołują pozytywny wpływ na serce. Na dokładkę miód tenże wspiera system nerwowy i jest medyczne właściwości pomagające na schorzenia stawów. Pomimo szeregu właściwości medycznych wymienionych ponad, miód spadziowy działa również odtruwająco. Będzie toż często dobre dla osób, które zażywają lub także zażywały wielkie środki (np. sterydy) lub pracują w złych realiach, nieopodal toksycznych substancji. Miód tenże przypisane jest także parę wartości medycznych, które podkreślają jego uniwersalność i niezaprzeczalne korzyści dla zdrowia. Sprawdza się on w leczeniu anemii, astmy, kamicy nerkowej, a także reguluje przemianę materii.

Wykorzystanie miodu spadziowego

Oczywistym jest, że ze względu na wyżej wymienione właściwości medyczne, miód ten jest w całej liczby stosowany w lecznictwie naturalnym i domach wielu osób. Normalne spożywaniu miodu spadziowego ograniczyć może szkodliwy nacisk nadmiernej liczby herbaty, kawy czy nawet alkoholu. Do prostego i dużego stosowania na co dzień, dobrze sprawdza się rozpuszczony w wodzie. Za pomocą miodu, z powodzeniem słodzić można również naleśniki czy owsiankę – pamiętając jednak, że traci on własne właściwości w temperaturze wyższej aniżeli 40 stopni.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here