Kupić, czy zrobić lody?

0
1102
Kupić, czy zrobić lody?

Nabrałam wielkiej chęci na lody. Na pyszne lody śmietankowe z bakaliami, albo czekoladowe w chrupkim wafelku… Niestety, jest środek zimy i praktycznie wszystkie lodziarnie pozamykane. Oczywiście są lokale, w których i w środku zimy dostane lody, jednakże przez mniejszą ilość ich sprzedaży, mam wrażenie, że długo leżą w tych pojemnikach i tracą swój smak i aromat. Może w takim razie pójdę do supermarketu po lody w opakowaniu xxl? Raz poszłam i wróciłam bez lodów. Tyle tam chemii, iż dziwie się, że naprawdę nie świecimy w ciemnościach. W końcu lody powinny składać się z kilku składników, a tam lista składników nie ma końca. W sumie, jak zjem raz na rok takiego loda, to przecież nic mi się nie stanie. O zgrozo! Jakie to niedobre! Ta chemia to nic przy tym, że tych lodów nie da się zjeść. W końcu poszłam po rozum do głowy i zdecydowałam, że zrobię sobie sama lody. Pyszne i z prawdziwego zdarzenia i przede wszystkim z prawdziwego mleka, a nie z wody i barwników. To banalnie proste i potrzebujemy tylko kilku składników. To przepis na to, jak zrobić lody, które będą na pewno wszystkim smakować.
Potrzebujemy:
– 400 ml tłustej śmietanki 30-36 procentowej, takiej która nadaje się do deserów, tortów
– 200 ml mleka
– około 60 g cukru – ilość cukru jest dowolna i dopasuj ją do swoich potrzeb, zamiast cukru można użyć innego słodzika.
Śmietana i mleko muszą być schłodzone.
Połowę śmietanki wlewamy do garnka, wsypujemy słodzik i podgrzewamy, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy. Zawartość garnka przelewamy do pojemnika i dodajemy pozostałą część śmietanki i mleka. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie wstawiamy pojemnik do lodówki, by masa się schłodziła. Po upływie kilkudziesięciu minut, wkładamy pojemnik do zamrażalki. Co 20-30 minut musimy pamiętać, by wyciągać pojemnik i miksować masę. Pozwoli to rozbić, tworzące się kryształki oraz uzyskamy puszystą konsystencję. Lody będą gotowe po upływie okołu 4-5 godzin.
Kupienie lodów w sklepie na pewno jest szybsze i mniej pracochłonne, jednakże te domowe lody są o niebo smaczniejsze od tych sklepowych. Zrób i przekonaj się sam.

http://mydlanyraj.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here